مطالب
افزایش قیمت در بازار مواد غذایی

افزایش قیمت در بازار مواد غذایی



  • خانی
  • ۱۳۹۹/۰۲/۲۰ ۱۳:۳۹:۱۸
  • ۴۶۴


افزایش قیمت در کنار کاهش تقاضا


افزایش قیمت در بازار مواد غذایی

هرساله با فرارسیدن ماه میهمانی خدا به‌طور معمول قیمت مواد خوراکی چند درصدی افزایش را تجربه می‌کرد. با وجود این و با توجه به اینکه طی ماه‌های اخیر به دلیل شرایط خاص ناشی از شیوع ویروس کرونا در کشور قدری متفاوت است، پیش‌بینی می‌شد که این افزایش قیمت را شاهد نباشیم.

گسترش‌نیوز: براساس آنچه این روزها در بازار مواد غذایی دیده می‌شود، فرارسیدن ماه مبارک رمضان نیز نتوانست ترمز افزایش قیمت‌ها در بازار را بکشد و در شرایطی که ویروس کرونای جدید هنوز در کشور جولان می‌دهد، روند افزایش قیمت موضوع قابل توجه بازار مواد غذایی در روزهای اخیر است.

افزایش قیمت در کنار کاهش تقاضا

امسال برخلاف سال‌های گذشته خبری از میهمانی‌های افطار و دید و بازدیدهای رمضانی نیست و همین مسئله باعث کاهش تقاضا در بازار شده است. اما برخلاف انتظارات این کاهش تقاضا هم نتوانسته است از افزایش قیمت جلوگیری کند و آمارها نشان می‌دهد که قیمت گوشت، مواد لبنی، میوه و سبزی، برنج و حبوبات گران‌تر شده است. براساس گزارش‌های میدانی خبرگزاری فارس، در بازار قیمت هندوانه با افزایش ۲۵‌درصدی به قیمت کیلویی ۴۲۰۰ تومان رسیده است. همچنین براساس مشاهدات میدانی خبرنگار «شهروند»، قیمت سیب و پرتقال هم ۱۵‌درصد افزایش پیدا کرده و بین ۱۰ تا ۱۵‌هزار تومان به فروش می‌رسد. قیمت حبوبات هم افزایش را نسبت به ماه گذشته تجربه کرده است. هر کیلو عدس با افزایش ۱۰‌درصدی نسبت به ماه گذشته به قیمت هر کیلوگرم ۱۸‌هزار تومان به فروش می‌رسد.

طبق اعلام سازمان حمایت، ۵۰‌هزار تن برنج هندی با قیمت کیلویی حداکثر ۸هزار تومان، به همین میزان شکر با قیمت کیلویی حداکثر پنج‌هزار و ۹۰۰ تومان، ۲۵‌هزار تن مرغ منجمد با قیمت کیلویی حداکثر ۱۲‌هزار تومان، بیش از ۱۵‌هزار تن گوشت قرمز منجمد با قیمت مصوب کیلویی حداکثر ۴۲‌هزار تومان، ۵۰‌هزار تن روغن خام برای تولید انواع روغن نباتی در سقف قیمت مصوب و ۱۰۰‌هزار تن انواع خرمای مضافتی و کبکاب که با توجه به نوع، کیفیت، وزن بسته‌بندی و سایر مشخصه‌های آن توسط کارگروه تنظیم بازار استان‌ها قیمت‌گذاری می‌شوند، از ابتدای ماه مبارک رمضان در فروشگاه‌های زنجیره‌ای، اصناف منتخب، میادین میوه و تره‌بار و تعاونی‌ها عرضه شده است.

تمهیدات کرونایی برای ماه رمضان

هرچند دولت در تلاش است تا با عرضه کافی کالا در بازار جلوی هرگونه افزایش قیمت را بگیرد و بارها اعلام شده است امسال هیچ کمبودی در تأمین و توزیع کالاهای ضروری و پرتقاضا مانند شکر، گوشت قرمز، گوشت مرغ، خرما، برنج و دیگر اقلام ضروری مردم برای ایام ماه مبارک رمضان وجود ندارد، اما به هرحال شیوع بیماری کرونا و گسترش آن موجب تعطیلی یا نیمه‌تعطیلی بسیاری از مراکز تولید و عرضه مواد غذایی شد که این موضوع، بازار بسیاری از اقلام همچون مرغ، گوشت، میوه، برنج و روغن را تحت‌تأثیر تبعات خود قرار داده است.

در همین رابطه ماه گذشته معاون اول ریاست‌جمهوری در جلسه‌ای با وزرای اقتصادی دستور داد تا با ذخیره مواد غذایی از افزایش قیمت در ماه مبارک رمضان جلوگیری کنند. در این جلسه جهانگیری با اشاره به اینکه ماه مبارک رمضان را در پیش‌رو داریم، از وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت خواست با توجه به افزایش مصرف و تقاضا در ماه مبارک رمضان، تدابیر لازم را برای تأمین نیازهای مردم در این ماه اتخاذ کنند تا مردم بتوانند با اطمینان و بدون دغدغه این ایام را سپری کنند. معاون اول رئیس‌جمهوری همچنین مدیریت تولید و واردات کالاهای اساسی و نیز ذخیره‌سازی این اقلام را برای سال ۹۹ پراهمیت ارزیابی کرد و ضمن تأکید بر ضرورت تکریم و حمایت از فعالان اقتصادی و واردکنندگان که همواره با دولت همراهی کرده‌اند، خواستار برنامه‌ریزی و مدیریت مناسب برای ذخیره اقلام و کالاهای اساسی و ضروری جامعه برای ماه‌های آینده شد.

روند معکوس بازار ایران در مقایسه با بازار جهانی

در بازار جهانی اما وضع قدری تفاوت دارد و قیمت مواد غذایی افت بی‌سابقه را تجربه می‌کند.

براساس جدیدترین گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، قیمت جهانی مواد غذایی تحت‌تأثیر تبعات اقتصادی و لجستیکی پاندمی ویروس در ماه آوریل برای سومین ماه متوالی کاهش پیدا کرده است. به گزارش ایسنا، شاخص قیمت غذای فائو که تغییرات ماهانه سبدی از غلات، دانه‌های روغنی، محصولات لبنی، گوشت و شکر را بررسی می‌کند، در آوریل به ۱۶۵.۵ واحد رسید که ۳.۴‌درصد در مقایسه با مارس کاهش داشت. شاخص قیمت شکر فائو در ماه میلادی گذشته که شیوع ویروس کرونا به تقاضا ضربه زد و کاهش قیمت‌های نفت، تقاضا برای نیشکر به منظور تولید اتانول را ضعیف کرد، به پایین‌ترین حد در ۱۳‌سال اخیر نزول کرد و ۱۴.۶‌درصد در مقایسه با مارس کاهش یافت.

شاخص قیمت روغن‌های خوراکی فائو به دلیل افت قیمت‌های روغن پالم، سویا و کلزا در آوریل ۵.۲‌درصد کاهش پیدا کرد.

شاخص قیمت لبنیات فائو ماه میلادی گذشته به دلیل کاهش دو رقمی قیمت کره و شیرخشک، ۳.۶‌درصد نزول کرد. همچنین قیمت برنج در آوریل ۷.۲‌درصد نسبت به مارس افزایش یافت که تا حدود زیادی به دلیل محدودیت‌های موقتی صادرات از سوی ویتنام بود. قیمت گندم هم به دلیل تعیین سهمیه صادرات از سوی روسیه، ۵.۲‌درصد رشد کرد. اما قیمت غلات دانه درشت ازجمله ذرت به دلیل کاهش تقاضا برای خوراک دام و تولید سوخت زیستی، ۱۰‌درصد کاهش یافت.

این مقایسه نشان می‌دهد که افزایش قیمت مواد خوراکی در بازار ایران ریشه در افزایش قیمت‌های جهانی ندارد. فعالان بازار معتقدند علت اصلی این افزایش قیمت‌ها سیطره دلال‌ها بر بازار مواد خوراکی است. فروشندگان خرد معتقدند این دلال‌ها از شرایط ماه رمضان سوء‌استفاده می‌کنند و قیمت‌ها را افزایش می‌دهند. فروشندگان خرد معتقدند درصورتی که دستگاه‌های نظارتی بتوانند از این سوء‌استفاده جلوگیری کنند، قیمت نهایی محصول کاهش پیدا می‌کند و در نتیجه فروش و سود فروشندگان افزایش پیدا خواهد کرد.

وزارت صمت هم در پاسخ به این تقاضای فروشندگان بازرسان خود را با همکاری سازمان حمایت از مصرف‌کننده و تولیدکننده به بازار فرستاده است تا با عرضه مستقیم کالا قیمت‌ها را کاهش دهند. در همین رابطه عزیزاله افضلی، معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران با اشاره به افزایش نیاز مردم به بعضی از اقلام پرمصرف ویژه ایام ماه مبارک رمضان، تأکید کرد: «هیچ‌گونه کمبودی در عرضه کالاهای اساسی وجود ندارد و به هیچ‌عنوان افزایش قیمت صورت نمی‌گیرد، همچنین درصورت مشاهده هرگونه افزایش قیمت توسط بازرسان، برخورد قانونی خواهد شد.» او همچنین درخواست داشته تا شهروندان درصورت مشاهده هرگونه تخلف صنفی مراتب را به سامانه ۱۲۴ اعلام کنند.


دیدگاه ها

ارسال نظر


اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.


مطالب مرتبط

طرز تهیه دنر کباب خوشمزه
طرز تهیه دنر کباب خوشمزه

۱۴۰۳/۰۸/۲۱ ۱۰:۴۹:۵۹

طرز تهیه ژله چند لایه با میوه
طرز تهیه ژله چند لایه با میوه

۱۴۰۳/۰۸/۱۴ ۱۵:۵۶:۱۷

طرز تهیه کیک ارده
طرز تهیه کیک ارده

۱۴۰۳/۰۸/۰۸ ۱۲:۴۶:۱۳

طرز تهیه سوپ پیازچه
طرز تهیه سوپ پیازچه

۱۴۰۳/۰۸/۰۵ ۱۳:۲۳:۱۶

طرز تهیه لخ لخ بوشهری
طرز تهیه لخ لخ بوشهری

۱۴۰۳/۰۷/۲۹ ۱۰:۲۶:۱۷

پرشین ابزار دقیق باتجربه چندین سال در زمینه فروش تجهیزات ابزار دقیق با معروف ترین برندها که دارای بالاترین کیفیت ها و مناسب ترین قیمت ها است فعالیت می کند و توانسته سهم خوبی از بازار ابزار تجهیزات اندازه گیری را به خود اختصاص دهد. ابزار دقیق با کمک ابزاری مانند فلومتر، روتامتر، لول ترانسمیتر، فلو سوئیچ، لول سوئیچ، شیربرقی، سنسور فشار، گیج فشار یا مانومتر و ... پارامترهای مختلفی مانند دما، فشار و جریان را اندازه گیری می کند.

در اندازه گیری مقدار یک کمیت با یک استاندارد مشخص مقایسه می شود و نتیجه به دست آمده به صورت عدد نمایش داده می شود. حال در صنعت برای اندازه گیری کمیت های مختلف مانند دما، فشار و جریان با تجهیزات ابزار دقیق اندازه گیری می کنیم. تجهیزات به 4  گروه عمده تقسیم می شوند:

  1. تجهیزاتی که فقط اندازه گیری کرده و روی نمایش گر خود نشان می دهد.
  2. تجهیزاتی که اندازه گیری می کنند و عدد به دست آمده را ثبت می کنند.
  3. ابزارهایی که این کمیت ها را کنترل می کند.
  4. ابزارهایی که هر سه وظیفه کنترل، ثبت و نمایش را انجام می دهد.

معرفی سیستم ها و تجهیزات ابزار دقیق

تجهیزات ابزار دقیق را می توان با کمک یک مثال ساده بیان کرد. فرض کنید در سیستم تنظیم خودکار سوخت موتور، ترانسمیتر فشارو سنسور سرعت وضعیت موتور را مورد بازبینی قرار می دهد. اطلاعات بدست آمده از طریق این سنسورها به وسیله یک پردازنده مانند شیربرقی به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شود و نهایت برای کنترل موتور وظایف مربوطه را انجام می دهد.

انواع فرآیند های کنترل

یکی از روش های انتخاب تجهیزات ابزار دقیق تشخیص این است که دقیقاً چه هدفی دارید و باید ماهیت فرآیند مشخص شود. آیا شما قصد دارید فشار، دما، سطح یا جریان را اندازه بگیرید. هرکدام از این کمیت ها ابزار متفاوتی را دارد که در ادامه با انواع آنها آشنا خواهید شد.

ابزار اندازه گیری دما

از این ابزارها در صنعت بسیار استفاده می شود به عنوان مثال در صنعت پزشکی، دارویی، صنعتی و ... برای اندازه گیری میزان سردی و گرمی یک جسم و مشخص کردن میزان دما از این ابزارها استفاده می کند که به دو دسته کلی ترمومتر و ترموکوپل دسته بندی می شود.

ابزار اندازه گیری فشار

ازنظر فیزیکی فشار مقدار نیرویی است که به سطح وارد می شود. حال میزان فشار وارد شده بر جسم، مایع یا سیال بسیار اهمیت دارد به همین دلیل برای اندازه گیری آن از روش و تجهیزات مختلفی استفاده می شود. فشاری که از در لوله و اتصالات در جریان است در صورتی که تحت کنترل و محدوده مشخص باشد مشکلی پیش نمی آید که این نظارت و کنترل را می توان به کمک فشار سنج ها که به آنها گیج فشار یا مانومتر می گویند انجام داد.

ابزار اندازه گیری جریان یا فلو

میزان جریان عبوری از یک سطح در یک زمان مشخص جریان یا دبی گفته می شود که میزان آن بر اساس حجم، لیتر یا جرم قابل محاسبه است. برای محاسبه فلو از ابزارهای مختلفی مانند فلومتر، فلو سوئیچ، روتامتر استفاده می کنند.

ابزار اندازه گیری سطح

سطح یکی از پارامتر هایی است که کنترل آن در صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است و در صوت رد شدن از سطح مورد نظر ممکن است پیامدهای جبران ناپذیری داشته باشد. لول ترانسیمتر یکی از ابزار هایی است که خروجی الکتریکی متناسب با سطح را ایجاد میکند و بعد از رسیدن به سطح مورد نظر خروجی مورد نظر را نمایش میدهد. از ترانسمیتر ها در اندازه گیری سطح مخزن های مختلف استفاده میشود.