طرز تهیه کیک کدو حلوایی ساده و خوشمزه
۱۴۰۳/۰۸/۲۹ ۱۲:۰۴:۲۸
مارچوبه از آن دسته گیاهانی است که در آشپزی کاربردهای زیادی داشته و دارای خواص درمانی شگفت انگیزی است.
این گیاه سبز حاوی ویتامینها و مواد معدنی مختلفی همچون ویتامین A ، C ، E ، K و B6 و نیز فولات، آهن ، مس ، کلسیم، پروتئین و فیبر است. به خاطر وجود این مواد، مارچوبه مزایای زیادی برای سلامتی شما دارد که باید آن را مصرف کنید. شما میتوانید این گیاه را به صورت گریل، پخته شده و آب پز در کنار غذاهای دیگر مصرف کنید.
مارچوبه به خانواده زنبق تعلق دارد و به دلیل خواص درمانی اش ارزشمند است و حدود 300 گونه مختلف از این جوانه ها در سراسر جهان وجود دارد که در رنگ های سفید، سبز و بنفش موجود است. مارچوبه سفید از نور خورشید دور شده و از این رو رنگ سبز و کلروفیل ندارد. رنگ بنفش پر از مواد گیاهی شیمیایی و آنتوسیانین ها است که این رنگ منحصر به فرد را به سبزی ها می دهد.
در ادامه با خواص درمانی آن بیشتر آشنا می شویم.
مارچوبه حاوی مقادیر قابل توجهی از اینولین مغذی است که نوعی چربی پیچیده است که معمولاً به عنوان پروبیوتیک شناخته می شود. تا زمانی که به روده بزرگ برسد هضم نمی شود. در آن از نوعی باکتری خوب مانند لاکتوباسیلی تغذیه می شود. اینولین به بهبود و جذب مواد مغذی کمک می کند.
همچنین منبع خوبی از فیبر رژیمی است و خواص ملینی دارد که به عملکرد نرم مدفوع و روده ها کمک می کند و باد و نفخ و یبوست را دور می کند.
علاوه بر هضم سالم، فیبر نیز به کاهش سطح کلسترول بدن کمک می کند. به طور گسترده ای در درمان اسهال، اسهال خونی و سوءهاضمه، که احساس ناراحتی شکمی از جمله احساس سوزش و یا ناف دردناک است که در طول یا پس از خوردن رخ می دهد، توصیه می شود.
مطالعات نشان داده اند که مارچوبه به اندازه داروهای مدرن امروزی در درمان سوءهاضمه مؤثر است.
مارچوبه به دلیل اینکه حاوی مقادیر غنی از ویتامین K می باشد می تواند به روند جذب کلسیم کمک کند. علاوه بر این مصرف مارچوبه باعث می شود که مقدار کلسیم دفع شده توسط ادرار نیز کاهش یابد که در نتیجه به کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان کمک می کند.
مارچوبه از سبزیجاتی می باشد که کالری بسیار پایینی دارد و یک گزینه مناسب برای رژیم های لاغری می باشد. علاوه بر این فیبر موجود در مارچوبه می تواند پس از مصرف باعث کاهش اشتها شود و از پرخورش جلوگیری کند.
مارچوبه منبع خوبی از ویتامین A است که برای سلامت بینایی ضروری است. به خاطر حضور آنتی اکسیدان ها، مارچوبه به دفاع از شبکیه چشم از آسیب ناشی از رادیکال های آزاد اکسیژن کمک می کند. حضور آمینو اسید در آن نیز به کاهش خطر بیماری های چشمی مانند: آب مروارید و کوری چشم کمک می کند.
مواد مغذی ضد التهابی موجود در مارچوبه به کاهش خطر بیماری های مزمن سلامت از جمله دیابت نوع 2 کمک می کنند. این اثر مفید نیز منسوب به حضور کرومیوم معدنی است، که نقش حیاتی در تنظیم سطح قند خون بدن ایفا می کند. مطالعات انجام شده در این زمینه نتایج قابل توجهی را نشان داده است و ثابت کرده است که به حفظ کنترل سطح قند خون کمک می کند، ترشح انسولین را بهبود می بخشد و یک اثر ضد دیابتی ایجاد می کند.
طبق تحقیقی که در مجله سرطان منتشر شد، ساپونین های خام که در جوانه های مارچوبه یافت می شود، فعالیت ضد سرطانی را به نمایش گذاشت. مطالعه 2016 که در ژورنال غذاهای کاربردی منتشر شد نشان داد که ساپونین ویژگی های معمول آپوپتوز را القا می کند. محصول این مطالعه می تواند استراتژی مداخله رژیم غذایی بالقوه برای مدیریت سلول های سرطانی روده بزرگ انسانی را ارائه کند. علاوه بر این، مارچوبه به بالا بردن سطح گلوتاتیون هم کمک می کند، یک آنتی اکسیدان و ترکیب شیمیایی است.
مارچوبه می تواند موجب آلرژی برای افرادی شود که دارای واکنش های آلرژیکی به پیاز، تره فرنگی و دیگر اعضای خانواده زنبق هستند.
مارچوبه حاوی پورین است. پورین برای ایجاد اسید اوره به کار می رود که در نتیجه محتوای پورین در بدن جمع می شود. این امر برای افرادی که از مشکلات مربوط به اسید اوره مانند نقرس یا سنگ کلیه رنج می برند، مطلوب نیست. توصیه می شود که از مصرف غذاهای فشرده تری مانند مارچوبه برای بیماران با این شرایط اجتناب کرده و یا آنها را محدود کنند.