مطالب
سکته در جوجه های گوشتی

سکته در جوجه های گوشتی



  • ۱۳۹۶/۰۴/۲۷ ۱۵:۱۴:۵۸
  • ۱۳۰۶۳


با سندرم مرگ ناگهانی (Sudden Death Syndrome) در جوجه های گوشتی آشنا شوید.

پیشرفت در ژنتیک، تغذیه و مدیریت جوجه ­های گوشتی سبب شده است تا این پرندگان از سرعت رشد بالایی برخوردار باشند؛ اما رشد سیستم قلبی-عروقی و تنفسی این پرندگان با همان نسبت اتفاق نیفتاده و نمی­ تواند از این رشد سریع و متابولیسم بالا حمایت کند. سندرم مرگ ناگهانی (SDS) یا سکته اختلالی متابولیکی است که باعث می ­شود جوجه ­ها با علت نامشخص و بدون هیچ علامت قبلی، ناگهان تلف ­شوند. معمولاً حدود 70 درصد تلفات ناشی از عارضه مرگ ناگهانی در بین جوجه­ های نر اتفاق می افتد که سرعت رشد و متابولیسم بالاتری دارند. بیشترین گزارش تلفات ناشی از مرگ ناگهانی مربوط به هفته سوم و چهارم می­باشد، هرچند که تلفات ناشی از این عارضه در روزهای ابتدایی دوره و همچنین سنین بالاتر از 4 هفته نیز گزارش ­شده است. این پرندگان کاملاً سالم به نظر رسیده و وزن آنها از میانگین گله بالاتر می­باشد. بعلاوه، قبل از مرگ اغلب، هنگام خوردن خوراک یا مصرف آب هستند، آنها گردن خود را کشیده، جیغ زده و با انقباض شدید عضلات، در اثر بال زدن­های مداوم و باز کردن پاها، به پشت می­افتند و تلف می­شوند. متوسط میزان تلفات ناشی از این عارضه بین 1/5 تا 5 درصد گزارش شده است که تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد. با شناسایی این عوامل و مدیریت آنها می­توان میزان این تلفات را تا حدود قابل قبولی کاهش داد. این بیماری با اسامی دیگری همانند Flip-over disease، Acute death syndrome و مردن در شرایط خوب (Dead in good condition) نیز شناخته می­شود.


تشخیص:

پرندگان تلف شده در اثر این عارضه معمولاً به پشت می­افتند و پاها به صورت کشیده قرار می­گیرد. این پرندگان معمولاً چاق تر از بقیه بوده و در آنها اِدم و احتقان عمومی شش­ها قابل مشاهده است. خوراک در تمام قسمت­های دستگاه گوارش وجود داشته ولی کیسه صفرا معمولا خالی است. قلب ممکن است حاوی لخته­های خون، خصوصاً در ناحیه دهلیزها، باشد و بطن­ها غالباً خالی بوده و بطن چپ به میزان جزئی دچار هیپرتروفی می­باشد. خیز و پرخونی در ناحیه شش­ها و بعضاً در سایر بخش­های محوطه شکمی نیز به چشم می­خورد که این مسئله به جاذبه زمین و مدت زمانیکه این پرندگان به پشت می­افتد بستگی دارد.

بررسی سطح متابولیت­های خونی در پرندگانی که در اثر این عارضه تلف شده­اند نشان می­دهد که اسید لاکتیک خون افزایش یافته است. افزایش اسید لاکتیک در خون مهمترین عامل وقوع سندرم مرگ ناگهانی بشمار می­آید، بطوریکه تزریق حدود 5 میلی­لیتر اسید لاکتیک ۲۰ درصد در داخل چینه دان باعث مرگ سریع پرنده می ­شود. در پرندگانی که از سرعت رشد بالایی برخوردارند، اگر میزان اکسیژن کاهش یابد، در بدن حالت بی­هوازی ایجاد شده و سطح اسید لاکتیک در بدن افزایش می­یابد که به دنبال آن pH تغییر یافته و حالت اسیدوز ایجاد می­شود. در این حالت فعالیت آنزیم­ها نیز دچار اختلال می­شود که خود می­تواند دلیل دیگری برای سکته باشد. عدم تعادل الکترولیت­های خون (بخصوص پایین بودن سطح پتاسیم) نیز معمولا مشاهده می­شود که به دلیل اثر مستقیم بر روی عضله قلب، با بروز سکته بی ارتباط نمی­باشد.

 

عواملی که در بروز عارضه مرگ ناگهانی موثرند

 

الف) برنامه­های محدودیت غذایی و بافت جیره:

نظر به اینکه عارضه مرگ ناگهانی تنها در پرندگان با رشد سریع که از تمامی ظرفیت فیزیکی خود برای خوردن استفاده می­کنند اتفاق می­افتد، محدودیت غذایی باعث تأخیر در رشد شده و موجب ایجاد هماهنگی بین قلب، شش و وزن بدن می­شود که نهایتا باعث کاهش وقوع این عارضه خواهد شد. البته این محدودیت می­تواند از طریق تخصیص مقادیر کمتر خوراک برای هر یک از پرنده­ها یا از طریق اِعمال خاموشی انجام شود. در صورتی که خاموشی­ بیش از اندازه طول بکشد، در هنگام روشن شدن سالن، به دلیل هجوم پرندگان به سمت دانخوری­ها و مصرف بیش از حد خوراک، بروز SDS افزایش خواهد یافت. بنابراین در اِعمال برنامه خاموشی و یا محدودیت مصرف غذا باید نهایت دقت را نمود تا چنین مشکلاتی بروز نکند.

در مطالعات مختلف تاثیر فرم فیزیکی و بافت جیره بر روی میزان وقوع مرگ ناگهانی بررسی شده، اما پاسخ­های کاملا مشخصی به دست نیامده است. تنها موردی که بر روی آن اتفاق نظر وجود دارد این است که ذرات درشت­تر دان، باعث کاهش بروز عارضه مرگ ناگهانی می­شود.

 

ب) عوامل محیطی:

بیشتر محققین تنوع زیاد در میزان وقوع عارضهمرگ ناگهانیرا به اختلاف مدیریتی و تغذیه­ای نسبت می­دهند و عوامل محیطی متعددی از قبیل صدا، تراکم، تنش حرارتی و اثرات متقابل بین آنها را در وقوع این عارضه دخیل می­دانند. میزان تلفات حاصل ازسکته در دی ماه بالاترین و در تیر ماه در پایین ترین حد قرار دارد و این افزایش وقوع تلفات در ماه های سرد سال می­تواند به دلیل افزایش متابولیسم پرنده باشد.

برنامه های نوری در پرورش جوجه های گوشتی عامل محیطی بسیار ویژه­ای است و اثرات بسیار عمیقی روی عملکرد می­گذارد. آزمایشات نشان می دهند که شدت زیاد نور، وقوعSDSرا افزایش می­دهد، همچنین مشخص شده است که بالا بودن سطح ملاتونین خون این بروز این عارضه را افزایش می دهد.

ج) پروتئین جیره: 

افزایش پروتئین جیره بدلیل افزایش رشد و دفع بیشتر اسید اوریک، باعث وقوع این سندرم می­شود. پرنده برای دفع اسید اوریک نیازمند آب بوده و در پی دفع آب، پتاسیم بدن نیز کاهش می­یابد. البته باید توجه داشت که جیره های با پروتئین پایین نیز بدلیل کمبود پتاسیم باعث وقوع این سندرم می­ شود. همچنین سطوح بالای کنجاله سویا در جیره بدلیل بالا بودن درصد پتاسیم باعث اسهال و بهم خوردن تعادل الکترولیت­ها در بدن پرنده می­شود. در جیره­هایی که از پودر گوشت برای تامین بخشی از پروتئین استفاده می­ شود، میزان بروز عارضه مرگ ناگهانی کاهش می­یابد. دلیل این امر را به وجود اسید آمینه تائورین نسبت می­ دهند.

د) انرژی جیره:

اعتقاد بر این است که منابع انرژی جیره می­توانند در بروز عارضه مرگ ناگهانی موثر باشد. جایگزینی کربوهیدرات­ها با لیپیدها باعث کاهش تلفات ناشی از عارضه مرگ ناگهانی می­شود. به عنوان مثال در تحقیقی در هنگامی که گلوکز منبع اصلی انرژی بود، تلفات به 7 درصد رسید، در مقابل زمانی که چربی بعنوان منبع عمده انرژی استفاده شد، تلفات2/1 درصد و در زمانی که نشاسته ذرت استفاده شد تلفات به 5/2 درصد رسید این نتایج احتماالا با متابولیسم اسید لاکتیک مرتبط باشد.

 

ه) مواد معدنی و ویتامین­ها:

 تصور بر این است که در شرایط استرس (شدت نور و تراکم و سر و صدای بالا) ترشح کاته­ کولامین از غدد فوق کلیوی افزایش یافته و سبب افزایش سطح کلسیم در عضلات قلب می­گردد. این رویداد می­تواند به بی نظمی ضربان قلب منجر گردد. همچنین کمبود سلنیوم می­تواند در بروز عارضه مرگ ناگهانی موثر باشد که احتمالا بدلیل نقش آن بعنوان آنتی اکسیدان در مواجه با رادیکال­های آزاد می­باشد. در بسیاری از موارد بمنظور جلوگیری از اختلالات حرکتی در پرندگان گوشتی، مکمل نمودن جیره ­ها با سطوح بالای ویتامین D3 مرسوم است. ثابت شده است که مکمل نمودن سطوح بالای ویتامین D3 باعث جراحات پاتولوژیکی و متابولیکی در سلول­های عضلات قلب می­ شود و خطر مرگ ناگهانی را در جوجه­ های گوشتی افزایش می­دهد. همچنین، ادعا شده که عارضه مرگ ناگهانی در اثر کمبود منیزیم نیز اتفاق می­ افتد زیرا کمبود منیزیم با انقباضات عضلانی همراه است. به همین دلیل در هنگام استفاده از سطوح بالای اسیدهای چرب اشباع در جیره، این مواد با منیزیم، کلسیم و روی تشکیل کمپلکس نموده و زیست فراهمی مواد معدنی را کاهش می­ دهد. این واکنش بر سیستم عصبی اثر گذاشته و باعث شرایطی مشابهSDS  می­ گردد.

بر اساس مطالعات انجام شده نشان داده شده که بین میزان بیوتین غذا و سکته قلبی پرنده ­ها نیز رابطه ­ای وجود دارد. معمولا میزان بیوتین موجود در کبد جوجه های تلف شده کمتر از میزان بیوتین کبد جوجه­ های سالم است. کمبود بیوتین در جیره هایی که دارای چربی بالا هستند خطر مرگ ناگهانی را کاهش می­ دهد و علت آن تغییر در سنتز پروستاگلاندین­ ها می­باشد که در تضاد با عمل قلب می باشند. 
 زیادی یا کمبود پتاسیم باعث وقوع SDS می ­گردد، زیرا با تاثیر مستقیم بر فعالیت عضلات قلب، فعالیت قلب افزایش می­ یابد. سایر املاحی که کمبود یا زیادی آنها باعث گرفتگی عضلات می شوند نیز باعث افزایش این سندرم خواهند شد.

 

قابلیت درمان و پیشگیری:

هیچ پیشگیری یا درمان مشخصی برای کنترل عارضه مرگ ناگهانی در جوجه­ های گوشتی وجود ندارد. بدون شک این وضعیت مربوط به رشد سریع پرندگان است. بنابراین بهترین روش پیشگیری از بروز این عارضه، اِعمال روش­های مدیریتی مناسب جهت کنترل سرعت رشد این پرندگان خواهد بود. در شیوه کاهش دوره روشنایی (اعمال برنامه خاموشی) جوجه ­های گوشتی در نیمه اول دوره پرورش ازروشنایی کمتری برخوردار بوده و با کاهش مصرف خوراک، سرعت رشد اولیه در آنها تعدیل می­ شود. به هرحال درهنگام اِعمال این برنامه، استفاده ازجیره ­های متراکم منطقی به نظر نمی­ رسد. روش عملی­ تر، استفاده از جیره ­هایی است که غلظت مواد مغذی آنها 5 تا 7 درصد کاهش یافته باشد. برقراری تعادل الکترولیتی جیره (به ویژه سطح پتاسیم) و دسترسی به کربوهیدرات­های سهل الهضم باید مورد توجه قرار گیرد، زیرا این کربوهیدرات­ها با افزایش سطح لاکتات در خون، احتمال بروز این عارضه را افزایش می­ دهند.


دیدگاه ها

ارسال نظر


اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.


پرشین ابزار دقیق باتجربه چندین سال در زمینه فروش تجهیزات ابزار دقیق با معروف ترین برندها که دارای بالاترین کیفیت ها و مناسب ترین قیمت ها است فعالیت می کند و توانسته سهم خوبی از بازار ابزار تجهیزات اندازه گیری را به خود اختصاص دهد. ابزار دقیق با کمک ابزاری مانند فلومتر، روتامتر، لول ترانسمیتر، فلو سوئیچ، لول سوئیچ، شیربرقی، سنسور فشار، گیج فشار یا مانومتر و ... پارامترهای مختلفی مانند دما، فشار و جریان را اندازه گیری می کند.

در اندازه گیری مقدار یک کمیت با یک استاندارد مشخص مقایسه می شود و نتیجه به دست آمده به صورت عدد نمایش داده می شود. حال در صنعت برای اندازه گیری کمیت های مختلف مانند دما، فشار و جریان با تجهیزات ابزار دقیق اندازه گیری می کنیم. تجهیزات به 4  گروه عمده تقسیم می شوند:

  1. تجهیزاتی که فقط اندازه گیری کرده و روی نمایش گر خود نشان می دهد.
  2. تجهیزاتی که اندازه گیری می کنند و عدد به دست آمده را ثبت می کنند.
  3. ابزارهایی که این کمیت ها را کنترل می کند.
  4. ابزارهایی که هر سه وظیفه کنترل، ثبت و نمایش را انجام می دهد.

معرفی سیستم ها و تجهیزات ابزار دقیق

تجهیزات ابزار دقیق را می توان با کمک یک مثال ساده بیان کرد. فرض کنید در سیستم تنظیم خودکار سوخت موتور، ترانسمیتر فشارو سنسور سرعت وضعیت موتور را مورد بازبینی قرار می دهد. اطلاعات بدست آمده از طریق این سنسورها به وسیله یک پردازنده مانند شیربرقی به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شود و نهایت برای کنترل موتور وظایف مربوطه را انجام می دهد.

انواع فرآیند های کنترل

یکی از روش های انتخاب تجهیزات ابزار دقیق تشخیص این است که دقیقاً چه هدفی دارید و باید ماهیت فرآیند مشخص شود. آیا شما قصد دارید فشار، دما، سطح یا جریان را اندازه بگیرید. هرکدام از این کمیت ها ابزار متفاوتی را دارد که در ادامه با انواع آنها آشنا خواهید شد.

ابزار اندازه گیری دما

از این ابزارها در صنعت بسیار استفاده می شود به عنوان مثال در صنعت پزشکی، دارویی، صنعتی و ... برای اندازه گیری میزان سردی و گرمی یک جسم و مشخص کردن میزان دما از این ابزارها استفاده می کند که به دو دسته کلی ترمومتر و ترموکوپل دسته بندی می شود.

ابزار اندازه گیری فشار

ازنظر فیزیکی فشار مقدار نیرویی است که به سطح وارد می شود. حال میزان فشار وارد شده بر جسم، مایع یا سیال بسیار اهمیت دارد به همین دلیل برای اندازه گیری آن از روش و تجهیزات مختلفی استفاده می شود. فشاری که از در لوله و اتصالات در جریان است در صورتی که تحت کنترل و محدوده مشخص باشد مشکلی پیش نمی آید که این نظارت و کنترل را می توان به کمک فشار سنج ها که به آنها گیج فشار یا مانومتر می گویند انجام داد.

ابزار اندازه گیری جریان یا فلو

میزان جریان عبوری از یک سطح در یک زمان مشخص جریان یا دبی گفته می شود که میزان آن بر اساس حجم، لیتر یا جرم قابل محاسبه است. برای محاسبه فلو از ابزارهای مختلفی مانند فلومتر، فلو سوئیچ، روتامتر استفاده می کنند.

ابزار اندازه گیری سطح

سطح یکی از پارامتر هایی است که کنترل آن در صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است و در صوت رد شدن از سطح مورد نظر ممکن است پیامدهای جبران ناپذیری داشته باشد. لول ترانسیمتر یکی از ابزار هایی است که خروجی الکتریکی متناسب با سطح را ایجاد میکند و بعد از رسیدن به سطح مورد نظر خروجی مورد نظر را نمایش میدهد. از ترانسمیتر ها در اندازه گیری سطح مخزن های مختلف استفاده میشود.