مطالب
پایان داستان واردات با بهینه سازی کشت حبوبات

پایان داستان واردات با بهینه سازی کشت حبوبات



  • ۱۳۹۷/۰۴/۲۴ ۱۶:۴۷:۰۶
  • ۵۷۴


حبوبات بر پایه فهرست بانک مرکزی در حالی از ارز رسمی برای واردات برخوردار شده است که در صورت تخصیص اعتبار لازم، به توان کامل برای تامین نیاز کشور می رسد و حتی صادرات منطقه ای آن رونق می یابد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، 2 هفته پیش رییس جمهوری به وزیر صنعت، معدن و تجارت دستور داد فهرست از دریافت کنندگان ارز دولتی (با نرخ 4200 تومان) منتشر شود.
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران نیز مطابق با کالاهایی که وزارت صنعت، معدن و تجارت درخواست کرد، دهم تیرماه نخستین فهرست شامل واردکنندگان اقلام خوراکی همچون انواع حبوبات شامل عدس، لوبیا، نخود و لپه، گوشت، برنج و کره، دارو، ملزومات پزشکی، نهاده های بخش کشاورزی همچون کنجاله ذرت، سویا و ذرت و نیز کودهای شیمیایی، لوازم خانگی، تلفن همراه، کالای مرتبط با فناوری اطلاعات و کامپیوتر، موز، تایر، لوازم خانگی، کاغذ و غیره را منتشر کرد.
بررسی این فهرست نشان می دهد نام 131 شرکت واردکننده لپه، لوبیا چشم بلبلی، لوبیا چیتی، لوبیا قرمز، نخود و عدس با ارز دولتی آمده است که بیش از 80 میلیون یورو ارز دریافت کرده اند.
بیشترین میزان تخصیص ارز به شرکت های وارد کننده عدس، نخود، لوبیا چیتی و قرمز بوده اما میزان حجم واردات وزنی این محصولات اعلام نشده است.
این درحالی است که اکنون در بازار کشور حبوباتی مانند نخود (روسی)، عدس (کانادایی) و لوبیا چیتی (چینی) به وفور یافت می شود که حتی در فروشگاه های زنجیره ای نیز قابل رویت است.
مصرف سالیانه حبوبات شامل نخود، لپه، عدس و انواع لوبیا در کشور حدود 704 هزار و 700 تن است درحالی که براساس آمار وزارت جهاد کشاورزی، پارسال میزان حبوبات مورد نیاز 760هزار تن محاسبه شده بود.
پارسال 635 هزارتن انواع حبوبات در سطح 760 هزار هکتار تولید و مصرف سرانه حبوبات برای هر ایرانی8.7 کیلوگرم برآورد شد.
آمارهای موجود حکایت از آن دارد که حدود 60 هزارتن کسری حبوبات داریم که باید از محل واردات تامین شود؛ در حالی که امکان تولید این محصولات در داخل کشور وجود دارد اما بخش قابل توجهی ارز برای واردات این محصولات اختصاص می یابد.
پارسال وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد تولید حبوبات ایران با 737 هزارتن در سطح 823 هزار هکتار نسبت به سال 1395 با تولید 960 هزارتن 7 درصد افزایش داشته است، در حالی که آمار امسال نشان می دهد با روند کاهشی تولید این محصولات روبروییم.
در اوایل دهه 90 ایران رتبه چهارم سطح زیر کشت نخود و عدس دنیا را داشت.
سودجویی؛ عامل واردات مازاد حبوبات
در این پیوند مدیرکل دفتر امور غلات و محصولات اساسی وزارت جهاد کشاورزی امروز به خبرنگار اقتصادی ایرنا گفت: با توجه به ظرفیت های کشور امکان تولید حبوبات مورد نیاز مصرفی در داخل کشور وجود دارد اما با وجود خشکسالی و کمبود منابع آبی به دنبال تغییر فصل کشت حبوبات از بهار به پاییز هستیم تا با آب کمتری بتوانیم این محصولات را تولید کنیم.
«فرانک عزیز کریمی» با بیان این که بیشترین کشت نخود و عدس به صورت دیم است اظهار داشت: با توجه به میزان کشت حدود 370 هزارتن نخود و عدس نیازی به واردات این دو محصول از خارج کشور نداریم اما متاسفانه برخی واردکنندگان برای سودجویی اقدام به واردات نوعی نخود روسی و عدس کانادایی می کنند که قیمت این حبوبات در کشورهای مذکور پایین تر از کشورما است.
وی تغییر الگوی کشت حبوبات بهاره به پاییزه و توسعه کشت دیم را از برنامه‌های این معاونت دانست و افزود: داشتن ارقام مناسب، مقاوم به سرما،مبارزه با علف‌های هرز و توسعه کاشت و برداشت مکانیزه از الزامات این برنامه است.
به گفته وی، در سال های گذشته ایران یکی از صادرکنندگان حبوبات در جهان بود اما به دلیل بحران آب و به دلیل افزایش قیمت تمام شده قدرت رقابت را از دست داد.
وی با بیان این که عملکرد تولید ما در هکتار بین 500 تا 600 کیلوگرم است گفت: اگر این میزان عملکرد در هکتار به یک تن برسد، قیمت تمام شده ما کاهش خواهد یافت که در این صورت افزایش تولید و صادرات مازاد آن مقرون به صرفه خواهد بود.
این مسوول در امور غلات وزارت جهاد کشاورزی گفت: بسیاری از حبوبات در فروردین ماه کشت می‌شود و بارندگی پاییز و زمستان را برای نخود و عدس از دست می‌دهیم که تلاش داریم با کمک موسسه بین المللی تحقیقات کشاورزی مناطق خشک و نیمه خشک و کارشناسان آنان بتوانیم به صورت آزمایشی محصولات نخود و عدس را در فصل پاییز کشت کنیم.
فرجام سخن
با توجه به شرایط اقتصادی کشور نیاز است در تخصیص ارز به واردات محصولات گوناگون توجه بیشتری شود.
با توجه به پیامدهای احتمالی خروج امریکا از توافق هسته ای برجام و بازگشت تحریم ها و همچنین احتمال کسری بودجه بهتر است به جای خروج ارز برای واردات محصولاتی مانند حبوبات که می توان در آن به خودکفایی دست یافت، برای بهبود بهره وری با روش هایی مانند تغییر الگوی کشت در خارج از فصل اقدام شود.
همچنین می توان با بکارگیری «آب سبز» از بازچرخه فاضلاب، این محصولات را به میزان مورد نیاز تولید و حتی مازاد آن را مانند گذشته صادر کنیم تا بر پایه سیاست های اقتصاد مقاومتی، درآمد ارزی کشور را افزایش دهیم.

خبرگزاری ایرنا – 97/4/23


دیدگاه ها

ارسال نظر


اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.


پرشین ابزار دقیق باتجربه چندین سال در زمینه فروش تجهیزات ابزار دقیق با معروف ترین برندها که دارای بالاترین کیفیت ها و مناسب ترین قیمت ها است فعالیت می کند و توانسته سهم خوبی از بازار ابزار تجهیزات اندازه گیری را به خود اختصاص دهد. ابزار دقیق با کمک ابزاری مانند فلومتر، روتامتر، لول ترانسمیتر، فلو سوئیچ، لول سوئیچ، شیربرقی، سنسور فشار، گیج فشار یا مانومتر و ... پارامترهای مختلفی مانند دما، فشار و جریان را اندازه گیری می کند.

در اندازه گیری مقدار یک کمیت با یک استاندارد مشخص مقایسه می شود و نتیجه به دست آمده به صورت عدد نمایش داده می شود. حال در صنعت برای اندازه گیری کمیت های مختلف مانند دما، فشار و جریان با تجهیزات ابزار دقیق اندازه گیری می کنیم. تجهیزات به 4  گروه عمده تقسیم می شوند:

  1. تجهیزاتی که فقط اندازه گیری کرده و روی نمایش گر خود نشان می دهد.
  2. تجهیزاتی که اندازه گیری می کنند و عدد به دست آمده را ثبت می کنند.
  3. ابزارهایی که این کمیت ها را کنترل می کند.
  4. ابزارهایی که هر سه وظیفه کنترل، ثبت و نمایش را انجام می دهد.

معرفی سیستم ها و تجهیزات ابزار دقیق

تجهیزات ابزار دقیق را می توان با کمک یک مثال ساده بیان کرد. فرض کنید در سیستم تنظیم خودکار سوخت موتور، ترانسمیتر فشارو سنسور سرعت وضعیت موتور را مورد بازبینی قرار می دهد. اطلاعات بدست آمده از طریق این سنسورها به وسیله یک پردازنده مانند شیربرقی به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شود و نهایت برای کنترل موتور وظایف مربوطه را انجام می دهد.

انواع فرآیند های کنترل

یکی از روش های انتخاب تجهیزات ابزار دقیق تشخیص این است که دقیقاً چه هدفی دارید و باید ماهیت فرآیند مشخص شود. آیا شما قصد دارید فشار، دما، سطح یا جریان را اندازه بگیرید. هرکدام از این کمیت ها ابزار متفاوتی را دارد که در ادامه با انواع آنها آشنا خواهید شد.

ابزار اندازه گیری دما

از این ابزارها در صنعت بسیار استفاده می شود به عنوان مثال در صنعت پزشکی، دارویی، صنعتی و ... برای اندازه گیری میزان سردی و گرمی یک جسم و مشخص کردن میزان دما از این ابزارها استفاده می کند که به دو دسته کلی ترمومتر و ترموکوپل دسته بندی می شود.

ابزار اندازه گیری فشار

ازنظر فیزیکی فشار مقدار نیرویی است که به سطح وارد می شود. حال میزان فشار وارد شده بر جسم، مایع یا سیال بسیار اهمیت دارد به همین دلیل برای اندازه گیری آن از روش و تجهیزات مختلفی استفاده می شود. فشاری که از در لوله و اتصالات در جریان است در صورتی که تحت کنترل و محدوده مشخص باشد مشکلی پیش نمی آید که این نظارت و کنترل را می توان به کمک فشار سنج ها که به آنها گیج فشار یا مانومتر می گویند انجام داد.

ابزار اندازه گیری جریان یا فلو

میزان جریان عبوری از یک سطح در یک زمان مشخص جریان یا دبی گفته می شود که میزان آن بر اساس حجم، لیتر یا جرم قابل محاسبه است. برای محاسبه فلو از ابزارهای مختلفی مانند فلومتر، فلو سوئیچ، روتامتر استفاده می کنند.

ابزار اندازه گیری سطح

سطح یکی از پارامتر هایی است که کنترل آن در صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است و در صوت رد شدن از سطح مورد نظر ممکن است پیامدهای جبران ناپذیری داشته باشد. لول ترانسیمتر یکی از ابزار هایی است که خروجی الکتریکی متناسب با سطح را ایجاد میکند و بعد از رسیدن به سطح مورد نظر خروجی مورد نظر را نمایش میدهد. از ترانسمیتر ها در اندازه گیری سطح مخزن های مختلف استفاده میشود.